En ole koskaan ollut erityisemmin kiinnostunut koirien ruokinnasta. Toki olen uhrannut muutaman ajatuksen sille, mitä nappulaa koirilleni syötän, mutta esimerkiksi koirien raakaruokinta on minulle täysin vieras aihe. Minua on lähinnä ihmetyttänyt ihmisten viitseliäisyys liittyen raakaruokinnan kiemuroihin. Ostetaan yhtä lihaa sieltä ja toista täältä, pidetään hillittömän kokoisia pakastelihavarastoja ja tehdään jos jonkinnäköisiä soseita koirille. Edelleen lasketaan ja mitataan tarkasti vitamiinien ja hivenaineiden määriä ja suhteita. Tämän jälkeen olen ihmetellyt, kuinka suosittua raakaruokinta koirapiireissä onkaan huolimatta kaikesta edellä mainitusta vaivasta. Raakaruokinnan hyödyt lienevät siis melko kiistattomia?

Viime aikoina on kuitenkin minuakin alkanut kiinnostamaan enemmän koirien ruokinta. Meillä on aina syöty pelkästään nappulaa kyytipoikana ihmisten kotiruuan tähteet niiden helppouden ja vaivattomuuden vuoksi. Nappulamerkkiä on vaihdeltu aina välillä maistuvuuden takaamiseksi. On syötetty mm. Eagle Packia, Eucanubaa, Purina Pro Plania ja nyt viimeisimpänä Royal Caninia. Kaikki on sopinut koirien vatsoille eikä ongelmia ole ollut. 

Viime viikonloppuna pohdinnan jälkeen päätin vaihtaa takaisin taas Purina Pro Planiin, mauksi valikoitui nyt lammas riisi. Lisäksi tein tutkimusmatkan lemmikkieläinliikkeen pakasteruoka-altaaseen. Mukaan tarttui lampaan lihaisia rimpsuluita sekä kokeeksi pötkö tavallista NEUta. NEU jäi odottamaan toistaiseksi vielä omaan pakkaseen, jotta muutoksia ruokintaan ei tulisi kerralla liikaa. Vanhaa nappulaa on hieman vielä jäljellä, joten sitä ja uutta nappulaa on syötetty nyt muutama päivä hyvällä menestyksellä. Mielestäni ruoka näyttää kelpaavan taas hieman paremmin koirille. Lisäksi koirat ovat saaneet nyt kahdesti jäiset ja raa’at lampaan rimpsuluut kaluttaviksi. Hieman yllätyksekseni Max vetäisi luun huiviinsa alta aikayksikön. Edi taas pyöritteli ja leikki luun kanssa, kunnes lopulta rohkaistui syömään sen. Koirien mahat reagoivat raakoihin luihin ennakoitua vähemmän, hyvä niin.

Koirien raakaruokkijaksi minusta ei kuitenkaan siis vieläkään ole. Raakaruokinta ei varmastikaan ole niin vaikeaa ja työlästä kuin mitä tässä kirjoituksessani annoin ymmärtää, mutta minua varten se ei ole. Ajattelin koostaa koirien menun nyt niin, että lähden lisäämään ruokaan nappuloiden ja kotiruuan lisäksi paljon kehuttua NEUta sekä erilaisia lihaisia luita. Ei toki kaikkea edellä mainittua kerralla, vaan vaihdellen ruokintakertojen välillä. Pääpaino ruokinnassa tulee edelleenkin olemaan nappuloissa, mutta NEU ja lihaiset luut ovat ikään kuin tuomassa vaihtelua ruokintaan, em. suhde tulee olemaan ehkäpä nappulat 60 %, NEU 20 % ja lihaisat luut 20 %. Katsotaan, mikä näyttää sopivan ja maistuvan parhaiten koirille. Tämä uusi menu olkoon eräänlainen kompromissi raakaruokinnan ja pelkkien nappuloiden syöttämisen välillä, sekaruokinnaksi sitä kai kutsutaan myös.